Chokladgallerians blogg

Chokladgallerians blogg

Välkommen till Chokladgallerians blogg!

På chokladgallerians blogg hittar du det senaste från webshopen, information om choklad och praliner. Välkommen hit!

Börja göra praliner

AllmäntPosted by chokladgallerian.se Sun, January 17, 2016 11:17:56

När man skall börja göra praliner är det svårt att veta var man skall starta. Vissa personer gillar att mjukstarta, börjar lite smått för att sedan pö om pö öka upp sitt förråd av saker i takt med att kunskapen växer och man ser vad man har behov av. Vissa går all in och köper in precis allt som kommer i ens väg och inser med tiden att vissa saker har varit oumbärliga och vissa överflödiga, men inget har någonsin saknats. Hur man går tillväga styrs av hur man är som person. Själv tillhör jag kategorin som går all in och köpte således allt jag kunde hitta när jag kom på att jag skulle börja med pralintillverkning.
Jag började göra praliner genom att läsa mig till hur man gör och har därefter tagit ett antal kurser. Blir nostalgisk när jag tänker tillbaka till mina tre dagar i Tain L’Hermitage (Frankrike) 2014 där jag gick en kurs i Valrhonas regi. Helt magiskt! Tänker att bättre än så blir det inte. Förutom den kursen var jag även på restaurangakademin och fick lära mig massor av chokladmästaren Jan Hedh. Han är en helt fantastisk person och även en otroligt duktig och tålmodig läromästare.

En av de saker som gör att det är så roligt med att jobba med choklad och praliner är att man aldrig blir helt fullärd, det finns alltid någonting nytt att lära, smaker att prova och ahaaa-upplevelser när man får nya insikter. Dessutom är det fantastiskt roligt att göra någonting som glädjer andra.

Det som är viktigt när man går en kurs är att göra lite research över vad det är för person som håller i kursen och även vad syftet är. Vill man lära sig göra lite julgodis behöver man inte ta i, men vill man verkligen lära sig att göra praliner i professionellt syfte bör man anstränga sig lite.

Om du skall börja göra praliner så finns det tre olika startpaket på chokladgallerian. Vi har gjort ett stort, ett mellan och ett litet, för att kunna tillgodose alla personligheter och plånböcker.  • Comments(0)//blogg.chokladgallerian.se/#post61

Överföringsark

AllmäntPosted by chokladgallerian.se Tue, December 29, 2015 20:55:15

Åh vad jag gillar våra överföringsark. Varje gång jag beställer från vår nya leverantör kikar jag extra länge på deras utbud av överföringsark och tar alltid in några nya. Det senaste är våra djurark. De känns så härlig Tant Raffa möter Trazan & Banarne. Modernt, men ändå sjukt omodernt. Lite som After Eight och Fazers gröna marmeladkulor. I djurväg har jag tagit in Tiger, Leopard och Zebra. De passar alla våra magnetformar, men går lika bra att ställa en doppad pralin på eller varför inte sätta ett mönster ovanpå den droppade pralinen och trycka till lite med doppgaffeln så den sätter sig snyggt. Kul och ger ett proffsig intryck. –Hur har du gjort det där?!?  • Comments(0)//blogg.chokladgallerian.se/#post57

Problemsökning

AllmäntPosted by chokladgallerian.se Sat, December 12, 2015 14:51:38

Vid tillverkning av praliner är det väldigt många moment som skall fungera och det är mycket att tänka på. Ibland är det någonting som alltid fungerat men som ’helt plötsligt’ slutat fungera. Ibland kommer man på vad det är, ibland inte. Jag har fått en hel del frågor om varför det inte fungerar, hur olika märken på choklad reagerar och vad som kan vara fel. Vissa frågor är lättare att svara på och vissa riktigt kniviga. En fråga som återkommer är varför chokladen får en vit beläggning. Då gäller felsökning om det är sockerrosor eller fettrosor. Till en kund tänkte jag skicka över bilder på dem båda för att fråga vilken av dem de var. Tänkte att det lättaste sättet var att googla fram bilder. Tips: Gör inte det. Sockerrosor går bra, men fettrosor kan delas på olika sätt och… ja, ni förstår… Hon fick maila mig bilder på hur hennes praliner såg ut istället…

  • Comments(1)//blogg.chokladgallerian.se/#post54

Black Friday

AllmäntPosted by chokladgallerian.se Thu, November 26, 2015 20:40:46

I morgon är det Black Friday, vilket är ett begrepp som nyligen seglat upp i min och min omgivnings närvaro. Liksom många av våra influenser kommer även denna dag från USA och infaller alltid dagen efter Thanksgiving. Namnet kommer ursprungligen från Philadelphia någon gång före 1961 och en efterkonstruktion hävdar att det är då butikerna går från att visa röda till att visa svarta siffror (från förlust till vinst). Även vi på chokladgallerian vill uppmärksamma denna start på julruchen och ger därför 10 % rabatt på all mörk choklad. Gäller från och med nu och hela morgondagen. Fyll i rabattkoden ’Black’ när du checkar ut!

Ha en underbar shoppingdag!  • Comments(0)//blogg.chokladgallerian.se/#post49

Äntligen!!!

AllmäntPosted by chokladgallerian.se Sat, April 21, 2012 13:46:38
Efter lång väntan har vi fått en stor leverans med roliga saker från Belgiska Chocolate World. Formar, redskap etc.

Det första jag hittade i en av lådorna var överföringsark med röda hjärtan. Mycket efterlängtat!
  • Comments(0)//blogg.chokladgallerian.se/#post42

Helgerbjudande 5-6/2

AllmäntPosted by chokladgallerian.se Sat, February 05, 2011 11:15:11
Valrhona - ansedd som världens finaste choklad - finns i flera varianter i chokladgallerian. Kakor, askar och "pellets".

Passa på att lära känna Valrhona lite bättre och beställ i helgen. Alla som beställer minst två artiklar från Valrhona får helt utan kostnad med ett provsmakningskit med sex Grand Cru-chokladbitar á 5 gram i fin pappask.

Välkomna in! Erbjudandet gäller tom 6/2 kl 00.00!

  • Comments(0)//blogg.chokladgallerian.se/#post26

GOTT nytt år

AllmäntPosted by chokladgallerian.se Wed, January 12, 2011 16:52:57
önskar vi er alla! Och passar på att tacka alla fantastiska kunder som handlat av oss - som gör sina egna praliner, som driver företag, som ger bort fin choklad och som unnar sig själva lite extra njutning i form av lyxig choklad!

Chokladgallerian har precis fått en liten ansiktslyftning med lite ändrad design - tanken är att det ska bli lättare att navigera sig. Kika in och tyck gärna till sen!

Snart är det Formexmässa. Dit ska jag tillsammans med sonen. Vi ska leta nya spännande produkter till konsumentsidan. Vi har en del idéer vi vill sjösätta och till det behövs det lite mer inköp - vi återkommer så snart vi har mer att presentera!

På tillverkningssidan ska vi göra slag i saken och ta hem Valrhonas fina couverturchoklad. Ni är många som vill ha den vilket vi förstår. Praliner gjorda på Valhrona är särskilt lyxiga! Vi siktar på att ha det hemma i slutet av januari/början på februari så till Valentinchokladen kan ni lyxa extra mycket!

VARMT VÄLKOMNA in i det nya chokladåret med oss!

  • Comments(0)//blogg.chokladgallerian.se/#post23

Sugen på att prova på att göra egna praliner?

AllmäntPosted by chokladgallerian.se Thu, October 28, 2010 08:50:24

Är du sugen på att prova på att göra egna praliner nu till jul?

Behöver man verkligen skaffa proffsutrustning direkt eller kan man klara sig hyfsat med det man redan har hemma?

Vilken choklad ska man använda?

Hur får man sina praliner med fina möster?

Att göra egna praliner är pyssligt, kladdigt och väldigt roligt!

Man skiljer på gjutna och doppade praliner. Gjutna är de man gör i gjutformar - då man gjuter ett skal först som man sedan fyller med pralinens innehåll och sedan "lockar" (fast det egentligen blir pralinens botten). Doppade praliner är praliner man skär eller stansar ut eller för all del rullar - och sedan doppar i choklad.

Att gjuta sina egna skal är väldigt roligt. I början tenderar skalen bli tjockare än proffsens men man får å andra sidan njuta av mer choklad då också. :) Och vad gör det - om pralinerna man gör inte ska säljas eller tävlas med?

För att gjuta praliner behöver man pralinformar. I chokladgallerians utbud finns flera sorter och med diverse olika mönster. Gemensamt för dessa är att de är mycket stabila och rejäla (och används av proffs!) och håller för flera hundra gjutingar. Det kan kännas dyrt att köpa formarna men tänk på att de troligen hänger med dig hela livet! Priset på formarna är 189 kr/st.

Vill man gjuta praliner med mönster använder man överföringsark. Man kan också doppa praliner och sätta dem direkt på arken. Arkens mönster förs över på chokladen och vips har man supersnygga praliner att stoltsera med! Överföringsarken som finns i chokladgallerian kostar 10 kr/st och inom kort kommer utbudet ökas med fler än de 3 mönster som finns idag.

Vill man gjuta med mönster kan man inte använda de vanliga formarna. Då behöver man magnetformar. Dessa är tillverkade i samma stabila material som de vanliga formarna chokladgallerian har och håller därmed mycket mycket länge. De är lite dyrare men vi har pressat priset så hårt det bara går - vi tycker många ska få upptäcka hur roligt det är att gjuta med magnetformar!

Bilden visar praliner gjutna i magnetform med överföringsark!

HUR gjuter man pralinskal? Andreas - vår son - har sammanställt en enkel introduktion till hur man gör och den skickar vi gärna ut till alla er som beställer från oss. Säg bara till så bjuder vi på den! Där får ni veta HUR man tempererar choklad - både med och utan marmorplatta och hur själva gjutningen går till.

Vill du skära eller rulla dina praliner behöver de doppas, i tempererad choklad, för att få en fin yta. Därefter kan du dekorera dem, ställa dem på överföringsark etc. Till doppningen är det bra med en bra doppgaffel. Är pralinen rund (rullad) behöver du en rund doppgaffel, har du en fyrkantig pralin är en med sk horn att föredra. I chokladgallerian finns vad du behöver!

Det viktigaste när man gör praliner är ju dock CHOKLADEN!!!! Utan den blir det inga praliner!

I chokladgallerian har vi idag Chocovic och Felchlin men kommer inom kort utöka även med Valrhona. Gemensamt för den choklad som finns idag är att de alla är i pelletsform - dvs du slipper hacka chokladen från block! Vilken choklad man väljer att arbeta med är en smaksak.

För att snabbt och enkelt komma igång tipsar vi om våra startpaket i olika storlekar!

Så summan av karedmumman är:
Ska du göra praliner hemma, för eget bruk, klarar du dig gott och väl med många av de redskap du redan har i ditt kök. Men du kommer behöva en del saker för att komma igång. Vi på www.chokladgallerian.se hjälper dig mer än gärna för att se vad just DU behöver initialt och framöver. Tveka aldrig att maila oss, vi försöker svara på alla frågor så gott vi kan kring detta.

Välkommen in i butiken!

  • Comments(0)//blogg.chokladgallerian.se/#post20
Next »